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Brussels, 29 April 2022 

EFAMA’s REPLY TO ESMA’s CONSULTATION PAPER ON THE OPINION ON 
TRADING VENUE PERIMETER 

We welcome this opportunity to comment on a review of the TV perimeter, and support ESMA’s objective 
of clarifying when systems and facilities qualify as multilateral.   

We believe that the proposed definition of multilateral systems is problematic as it risks bringing into scope 
some OMS and EMS tools which are utilized by investment managers to facilitate order and execution flow. 
Fundamentally, these systems are not designed to aggregate third-party bilateral indications or allow 
multilateral interactions. A distinguishing feature of a multilateral system is that it allows multiple banks to 
quote at the same time. With the OMS and EMS used by asset managers, the use-cases are limited to 
receiving market data to assist with best execution or sending a request directly to a single broker.   

Definition of Multilateral System 

The 4 criteria associated with a multilateral system should in theory exclude OMS and EMS, but as we 
describe below, we can see how all 4 criteria could be considered as fulfilled for some OMS/EMS utilized 
by some asset managers depending on broader definitions of ‘third-party’, system/facility and interaction 
between trading parties.  In addition, ESMA’s proposed definition of which systems should be considered 
‘multilateral’ does not sufficiently differentiate between bilateral systems and multilateral systems and could 
therefore capture a number of EMS/OMS systems. It could also capture buy-side systems that have been 
developed to connect directly to counterparties of their choosing. 

Certain Buy side participants have developed their own technology to execute with liquidity providers (e.g., 
SIs) directly. This is done with appropriate transparency and ultimately leads to a better and more efficient 
outcomes for the end investor. In effect, these systems would stop being a viable option under the ESMA’s 
opinion. In addition, a dealer’s ability to offer direct execution services to their clients will also be affected. 

Forcing all these systems, that do not conduct trading, to become authorised as trading venues under 
MiFID II and subjecting them to complex and costly regulatory requirements would likely prevent them from 
existing in their current form and limit their ability to grow while reinforcing the monopolistic position of the 
already well-established trading venues. This would limit competition in the market, stifle innovation and 
will ultimately lead to increased costs for end-investors (as operational/regulatory costs are directly or 
indirectly passed along).  
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EMS/OMS 

With respect to EMS, there should be a distinction between the ‘pass-thru’ and the ‘governance’ of a trade.  
The EMS is not making a decision to execute. That decision is taken by the trader at the investment 
management firm, the EMS is only a decision support tool.  The investment firm ultimately controls the rules 
and parameters for execution, again disqualifying the EMS itself as a trading venue. Once the EMS makes 
available the best trading options, the actual trade will be executed on an MTF or SI. Again, what sets the 
OMS/EMS apart is that they provide an alert to execute, but the actual execution occurs away from the 
OMS/EMS on a separate protocol. 

Therefore, for a system to be deemed multilateral, there should be a system operator (or organiser) that:  

• Is a provider of the trading protocol; and  

• Has provisions governing the execution protocol  

• Has full control of rules (business and software); and 

• Has visibility over the data; and 

• Provides the trade execution timestamp (which indicates where the trade is matched and executed); 
and 

• Oversees the facilitation of negotiation or the crossing of orders which is the concept used for OTFs in 
MiFID2 Article 20(6). 

If OMS and EMS are allowed to fall in scope of the trading venue authorization, we would see an unlevel 
playing field emerge whereby only the larger asset managers would have the resources to build internal 
systems.  Smaller investment managers would be forced to restrict their use of third-party systems which 
today provide necessary functions like facilitating order flows on large trades to mitigate against information 
leaks. 

Q1: Do you agree with the interpretation of the definition of multilateral systems?  

We do not agree with the proposed definition of multilateral systems and are concerned by this broad 
approach, which tends to bring all investment/asset managers in scope of the trading venue regulation. 
In general, all four criteria are likely to be fulfilled by investment/asset managers, e.g.: 

• Multiple third-party buying and selling trading interests: an investment/asset manager trades on 
behalf of its clients and funds with counterparties and never on its own account. The systems and/or 
infrastructure used are usually operated by a third-party. In conclusion, the criterion would be fulfilled. 

• It is a system or facility: as the definition is broad an includes non-automated procedures, the daily 
trading desk interaction with the market is caught and the criterion fulfilled. 

• Interaction between trading interests: arranging, negotiating and/or “matching” of essential trading 
terms are key elements in any order-routing system of an investment/asset manager. Hence, this 
criterion is fulfilled. 

• Financial instruments: trading interests typically occurs in financial instruments within the meaning 
of Article 4(15) of MiFID II, the criterion is therefore fulfilled. 
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We strongly encourage a review of this definition to ensure that trading activities by investment/asset 
managers on behalf of clients and funds do not qualify for trading venue authorisation. Investment/asset 
managers are not and do not operate trading venues in the understanding of the market. 

 
Q2: Are there any other relevant characteristics to a multilateral system that should be taken into 
consideration when assessing the trading venue authorisation perimeter?  

For a system to be deemed multilateral, there should be a system operator (or organiser) that:  

• Is a provider of the trading protocol; and  

• Has provisions governing the execution protocol  

• Has full control of rules (business and software); and 

• Has visibility over the data; and 

• Provides the trade execution timestamp (which indicates where the trade is matched and executed); 
and 

• Oversees the facilitation of negotiation or the crossing of orders which is the concept used for OTFs 
in MiFID2 Article 20(6). 

An additional point we believe worth highlighting is that, under Article 18(7) MiFID2, multilateral trading 
facilities (MTFs) and organised trading facilities (OTF)s must “have at least three materially active 
members or users, each having the opportunity to interact with all the others in respect to price 
formation.” In our view, it appears that many of the elements of the proposed ESMA Opinion do not 
sufficiently consider the MiFID II “interaction” and “three materially active members/users” requirement 
as set out in the legislation. 

 
Q4: Are you aware of any EMS or OMS that, considering their functioning, should be subject to 
trading venue authorisation? If yes, please provide a description.  

We disagree with the conclusion in Figure 2. Independent of the functionality of the EMS, complying with 
regulatory obligations in relation to Best Execution and Market Conformity whereby trading interests are 
routed to different parties and venues to find best prices would bring the EMS in scope of the trading 
venue authorisation. We are struggling to understand, why an EMS should be considered as trading 
venue, as in simple terms the EMS will only look for the best prices of trading interests of 
investment/asset management clients and funds. The resulting trading activity would then be concluded 
on a MTF or with a SI, hence we fail to understand the added value to qualify the EMS as trading venue, 
as market critical activities and necessary reporting are fulfilled by the MTF or SI. In contrast to a trading 
venue, the EMS does not match trading interests of any party but is limited to clients/funds of the 
investment/asset manager on the one side and the authorised trading counterparts of the 
investment/asset manager on the other side. 

Considering MiFIR requirements, associated obligations for trading venues such as e.g., transaction 
reporting and contribution to the consolidated tape cannot be met by investment/asset managers as 
infrastructure is not set-up for nano-second communication. Further, as the transactions are concluded 
on MTFs or SIs, respective obligations would be conducted by these trading venues and would lead to 
a duplication of information. If an EMS would be considered a trading venue, then practically the trade 
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would be concluded twice, once on the trading venue (e.g. MTF, SI) and once in the EMS, which from 
our perspective would be an incorrect result and also trigger double regulatory reporting of the same 
transaction and cause false inflation of volume. 

Example to illustrate why an EMS in the ESMA Figure 2 scenario does not qualify as a trading venue:  

• One software provider in the market allows clients to connect to sell side brokers and the terms on 
which they do so; 

• The software replaces what would otherwise be done by phone so is merely a more efficient way of 
a buy side client seeking quotes; 

• It is sold as software only, which clients can (1) install on their own servers, or (2) can be provided 
on servers as an additional service; 

• For (1), the client installs, maintains and manages the software, and connectivity to brokers / liquidity 
provider themselves; 

• For (2), the software provider supports staff installations, maintains and manages the software, and 
connectivity to brokers / liquidity providers, as a service for clients not wanting to take on the IT 
burden of hosting servers themselves; 

• In both cases, the software provider has no visibility into what the client is doing, except for support 
purposes.  The provider doesn’t see what they’re trading or the prices they’re seeing. 

• In some cases for (1), the software provider has no access to servers, even for support 
purposes.  The client maintains and manages the software; 

• It is noteworthy that the software provider should not have visibility of the system data for many 
reasons (day to day) including market abuse control (need to know access only) and for data 
confidentiality and trading sensitivity reasons; 

• The software provider has no self-initiated powers, other than to ensure the software works.  It does 
not have power to intervene in trades by suspending trading for reasons other than software issues, 
or to request specific information from users, such as information on positions, clients, etc.  

We strongly recommend a review of the definition to ensure that trading activities by investment/asset 
managers on behalf of clients and funds do not qualify for trading venue authorisation. Investment/asset 
managers are not and do not operate trading venues in the understanding of the market. Further, 
proprietary systems (e.g. OMS, EMS) of investment/asset managers not sold or made available to third 
parties should be out-of-scope. 

 
Q5: Do you agree that Figure 4 as described illustrates the operation of a bilateral system operated 
by an investment firm that should not require authorisation as a trading venue?  

Yes, we agree that Figure 4 represents a bilateral interaction and should not require TV authorisation.  
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ABOUT EFAMA 
 
EFAMA is the voice of the European investment management industry, which manages over EUR 
30 trillion of assets on behalf of its clients in Europe and around the world. We advocate for a 
regulatory environment that supports our industry’s crucial role in steering capital towards 
investments for a sustainable future and providing long-term value for investors. More information 
available at  www.efama.org. 
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